sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Laulu kosketti

Aika: Lokakuun 24. päivä noin klo 11.45.
Paikka: Seinäjoen seurakuntatalo, keittiön takana oleva kokoustila
Läsnä: Etelä-Pohjalaisten kirkkokuorojen alttoja

Harjoittelimme tosissamme neljän hienon laulun stemmaa. Kanttori Johanna Ojala-Haapala oli alussa virittänyt meidät, koko salintäyteisen kuorokansan, laulamaan rennosti, läsnäolevina, iloisina, "kuppi ylöspäin" ja silmissä valo. Näin laulu soisi puhtaammin ja olisi kuulijoistakin nautittavampaa.
Nyt olimme siis alttojen harjoituspaikassa ja kanttori Sirkku Ratuksen johdolla "hinkkasimme" alttostemmoja uudelleen ja uudelleen. Yksi lauluista oli Kaj-Erik Gustafssonin säveltämä ja Pekka Kivekkään sanoittama Communio.
Yhtäkkiä laulaessamme naisäänien duetto-osiota alkoi sisältäni nousta itku, pitelemätön, kuin syksyinen sadekuuro. Itkun vääjäämätön puhkeaminen oli puhdistavaa ja hoitavaa. Tietysti vähän hävetti, kun lähellä istuvat huomasivat, mutta suurempi tunne oli surun sekainen ilo!

Communio tarkoittaa Ehtoollista. Koko laulu on puhetta ihmisen ja Jumalan kohtaamisesta ehtoollispöydässä. Olimme laulaneet sitä aikaisempina vuosina jo kymmeniä kertoja, eikä se koskaan ollut koskettanut minua tuolla tavalla. Mitä nyt tapahtui? Voin yhtään hurskastelematta sanoa, että Jumala kosketti minua.
Laulu on niin sanotusti läpisävelletty. Sanat jo ennen tuota kohtaa  olivat voimakkaat ja vahvat. Sävel ja sanat vaelsivat  särmikkäistä, kauhistuttavista Golgatan tapahtumista rauhoittavaan ja hoitavaan nykyhetkeen ehtoollispöydässä vuorotahtia. Keskiössä on Kristus, jonka pöydässä ihminen saa maistaa hänen kivun läpi kulkenutta läsnäoloaan.

Sanat juuri minua erityisesti koskettavassa kohdassa kuuluivat näin:
"Vihan nauloin kahlittuna häpeämme ristille 
   meidän kauhuamme huudat, autiutta sielumme,

   pettyneenä, kuolevana
   astut aivan vierelle."

Minut lävisti kipu siitä, minkälainen olen, minkälainen on ihmiskunta, miten autio ja tyhjä on sieluni, miten pettynyt Jumala oli ja on meihin, jotka emme osaa rakastaa. Ja silti - Hän astuu ehtoollis-pöydässä aivan vierelle. Eikä vain ehtoollispöydässä, vaan koko elämässä. Häntä eivät vihamme naulat estä rakastamasta, loputtomasti, uhritielle saakka.

Mies lupasi tutkia sävelten kulun tuossa kohdassa laulua, ja miettiä, miten sävelkulku siinä tukee sanoja. Varmasti hyvä sävellys ja sanoitus yhdessä voivat saada aikaan noin ihmeellisen, sydänjuuria värisyttävän terapeuttisen kokemuksen,
Oli nyt pakko jakaa tämä teille. Ehkä jollekin toisellekin jokin musiikki on yhtäkkiä porautunut syvälle ja aiheuttanut tunteen kohdatuksi tulemisesta, läsnäolosta. Kannatti lähteä laulamaan.
Olen kiitollinen ja melkein sanaton.

Törnävän kirkossa koimme aikaisemmin iloa Nummikorin
ryhmän kanssa esiintyessämme. Harjoituksissa vastapäisen
ikkunan lasimaalaus heijastui näin hienosti auringon laskiessa.


Lapin rauhaa Saariselän aamussa elokuussa

Tievan kappelin rauhaa. Alttarilla "Matkakumppani"-ikoni

3 kommenttia:

  1. Voimakas kokemus Hengen kosketuksesta. Kiitos kun jaoit tämän.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tutulta, siis tuo itkun kumpuaminen kesken laulun. Viimeksi eilen virren Jumala ompi linnamme viimeiset säkeistöt tukahtuivat kyyneliin. En ole kuullut saati laulanut tuota Communiota, mutta lainauksen perusteella se lienee täyttä tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ellinoora ja Aila! On aina kiva saada palautetta tänne, eikä vain faceen. Kyllä, laulu on tosi vaikuttava kautta koko "plarin". Järkityypit eivät ehkä (?) koskaan (?) itke laulun aikana. Mullekaan tämä ei ollut ensimmäinen kerta, mutta yllättävin se oli. Mua itketti sitten vielä tätä kirjoittaessanikin, ja laulun sanat jäivät soimaan sydämeen.

      Poista